9
$\begingroup$

I am trying to get a waving effect for a flag in my animation I am working on. However when I click alt a the cloth fabric just hangs there not being affected at all by the wind. I have wind power at 163 and it is aimed right at the flag yet it still does not work. http://www.pasteall.org/blend/27552 is the link to the file.

$\endgroup$
2
  • $\begingroup$ I too have this problem , Please help me out. I have attached blend file : pasteall.org/blend/31250 $\endgroup$
    – user5821
    Aug 29, 2014 at 16:58
  • $\begingroup$ Supplemental: Wind needs to be in the same layer with the cloth. $\endgroup$ Feb 24, 2016 at 18:27

7 Answers 7

7
$\begingroup$

I am not sure what exactly the problem is but this is my guess. You need to decrease the mass of the flag. By default it is quite heavy.

enter image description here


Final Result

http://www.pasteall.org/pic/show.php?id=68256

$\endgroup$
13
  • $\begingroup$ Its set to the silk preset with a mass of .15 $\endgroup$
    – user2389
    Mar 14, 2014 at 15:20
  • $\begingroup$ Ive tested it in new windows and it works just fine but for some reason it does not work in this file I've created. $\endgroup$
    – user2389
    Mar 14, 2014 at 15:21
  • $\begingroup$ If you want to upload the blend file I can take a look at it, $\endgroup$
    – Vader
    Mar 14, 2014 at 15:22
  • $\begingroup$ yeh how do I upload the file to here? $\endgroup$
    – user2389
    Mar 14, 2014 at 15:34
  • $\begingroup$ use pasteall.org/blend $\endgroup$
    – Vader
    Mar 14, 2014 at 15:34
4
$\begingroup$

I had a similar problem, and my flag started to react to the wind force once I scaled it up 10 times.

The bigger the flag was (in Blender Units) the more it reacted to the wind force.

Check your scale!

$\endgroup$
3
$\begingroup$

I've found that the cloth seems to need to "drop" completely before it will be affected by the wind. I tried a plane hanging from the top edge and because it was already in the "dropped" position it animated straight away with a wind force of 2000 to 9000 it flapped nicely, 10000 made it go nuts. I tried with a cloak next, much more complex, and after pinning it, it took 100 frames before I got some ripples with a wind force of 9000

$\endgroup$
2
$\begingroup$

Also check Falloff power
(my problem was: too low strength and too big falloff power).
enter image description here

$\endgroup$
1
$\begingroup$

Scene size matters. If your clothes don't react to forces: go to the scene properties tab and scale up the Units. After you did it go to your cloth physics properties and you'll notice that the vertex mass has changed. Decrease the vertex mass and start the simulation

$\endgroup$
1
$\begingroup$

If anyone else runs into a similar issue and comes across this thread, also please remember to make sure the Force Field is on the same layer as the cloth.

$\endgroup$
0
$\begingroup$

Just play with the strength, the higher the better, mine touched >900000, strange but feels awesome afterwards.

$\endgroup$

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .