0
$\begingroup$

I have a multi-layer armature with a FK- weightpaint layer following a IK control layer. I weight paint it to a test armature and everything looks fine...except the feet. For whatever reason, the feet are offset from the bone in such a way where the block character walks bow-legged:

enter image description here

Note that all bones are visible here, and the weight painting is what I need it to be. The foot mesh even follows the bone...albeit a few units offset. Does anyone know what is going on here?

$\endgroup$
  • $\begingroup$ Generally, this happens when two or more bones are affecting the same mesh part. Some other bones other than the ones you need, might have weights also affecting the same leg too, check on the right or any nearby bone to see if it has weights assigned to that leg. $\endgroup$ – WhovianBron3 Jul 16 '16 at 19:33
  • $\begingroup$ An audit of the bones along with pressing N in edit/vertex mode showed nothing I wouldn't expect. $\endgroup$ – Kirbinator Jul 16 '16 at 19:35
1
$\begingroup$

It turned out that the rest positions for those bones were wrong. This was extremely hard for me to detect because the mesh layer was following the control layer in pose mode. To catch it, I looked at the armature with all layers turned on in edit mode.

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.