1
$\begingroup$

I'm following Blender Guru's donut tutorial and this is my first go at 3D rendering. I have a problem I can't seem to solve. I created a background color for my donut in compositing, and I can see it on the viewer that it looks great, but when I render it, the color does not show up. The background just shows nothing (checkered background).

enter image description here

$\endgroup$
1
  • $\begingroup$ Not sure, but try unchecking the Alpha checkbox on the Composite node $\endgroup$ Jan 11, 2022 at 7:12

1 Answer 1

1
$\begingroup$

Make sure that in Output Properties > Post Processing > Pipeline the option Compositing is enabled. If that's the case but the Image Editor still shows only a transparent background as Render Result, make sure the layer selection is set to Composite and not View Layer.

composite layer

By the way, if you have a render layer with transparent background, it's not necessary to plug the Alpha output into the Fac input of the Alpha Over node, it uses the transparency of the render layer naturally.

The Fac input can be used as a mix factor, so for example if you set it to 0.5 instead of 1, the image on top is semi-transparent where the original is opaque. Or if you have a different image or mask or whatever you want to use to control the mixing, you can plug it in there, too.

But note: whatever you plug in there is working as a mix factor, it's not replacing the original Alpha of the image.

$\endgroup$
1
  • 1
    $\begingroup$ That did the trick! Thanks!! $\endgroup$
    – Sam
    Jan 11, 2022 at 18:35

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .