0
$\begingroup$

I am not able to sculpt properly in the middle of my mesh. Around it I use Dyntopo of 50 and it works fine but as soon as I get to the middle it does almost no changes whatsoever.

I cant figure out what is different about that part... It looks diferent, but that might be because its esentially flat surface...

Originally the mesh was 2 separate meshes , but I merged them by selecting each edge and filling (pressing F). The result was the mesh you see now and the middle part is the filled regions.

Things I tried:

  • Apply all transforms
  • Clear sculpt mask data
  • Clear split normals data
  • Increasing dyntopo
  • Remove sharps
  • Toggled flat and smooth surface

EDDIT: here is blender file with just the problem mesh: https://pasteall.org/blend/3a8c1a0fe39e49a7960bdf74ddfda235

enter image description here enter image description here

$\endgroup$
4
  • $\begingroup$ hello, could you please share your file (at least this part)? pasteall.org/blend $\endgroup$
    – moonboots
    Oct 10, 2021 at 17:58
  • $\begingroup$ Hi, thanks for the help. I updated the original post with the blender file. $\endgroup$ Oct 10, 2021 at 18:07
  • 2
    $\begingroup$ you need to recalculate the normals (in Edit mode, select all and press Shift N), maybe it's your problem here? $\endgroup$
    – moonboots
    Oct 10, 2021 at 18:17
  • $\begingroup$ Yes that was it ! I feel so stupid now... There are so many little things to keep track of and this one completely escaped from my head. Thanks allot for the help. $\endgroup$ Oct 10, 2021 at 18:39

1 Answer 1

2
$\begingroup$

You need to recalculate the normals: in Edit mode, select all and press ShiftN

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.