1
$\begingroup$

I'm fairly new to texturing and have some experience with blender so I'm wondering if anyone knows what's wrong with this picture and what I can do about it. Weird textures

As this picture shows I can't paint the rest of the model, and I have no idea why. I projected the UV using "Smart Project" and it looks alright to me on the left side. It's also VERY laggy when trying to paint things.

And also one more thing which is probably an easy fix, when I paint the 2D map on the left side, it doesn't appear on the model.

$\endgroup$
2
$\begingroup$

You have to recalculate the normals first. When you check the Display normals as lines option in Mesh Display panel you may see that there are some parts, where normals are directed in a wrong way.

enter image description here

Enter the Edit Mode, select the whole object (press A), and then press CTRL+N to recalculate normals. You can also do the same thing from the tool shelf on the left.

enter image description here

Now all the normals are heading the right direction, as you can see in the picture below.

enter image description here

With the normals recalculated you can easily paint on the model entering the Texture Paint mode in 3d view, or Paint mode in UV/Image Editor.

enter image description here

Remember that after you paint a texture, you have to save it, in other case it won't be visible after opening a blender file next time. When you see the 'star' symbol by the Image option it means that the image is not saved.

enter image description here

Hope I helped you.

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.