1
$\begingroup$

For some reason - randomly - I am no longer able to lasso select objects in my scene.

See below gif:

gif

I am able to box select, but not lasso. I've checked that my objects are selectable in the outline panel. I have no clue what I'm doing wrong - or how this even happened to begin with.

Any thoughts are appreciated

EDIT

I currently have "Select Box" chosen as my selection method, and do CTRL+RMB for lasso. Though, I get the same issue with lasso not working regardless of which selection method I choose (including lasso)

enter image description here

$\endgroup$
2
  • $\begingroup$ What selection tool are you using? $\endgroup$
    – Carlo
    Jan 19, 2021 at 22:02
  • $\begingroup$ I am using "Select Box" but do Ctrl+RMB to do a lasso select, which was working for days but randomly stopped? am I doing something wrong? ADDED EDIT TO OP $\endgroup$
    – Derek Eden
    Jan 19, 2021 at 22:04

3 Answers 3

2
$\begingroup$

Use the Tweak tool

Disclaimer: I'm a right click selecter. I don't know if there is any difference if you joined the left clikers army.

Since 2.80 version, lasso and box select shortcuts by default only works when the Tweak tool is active (see the keymap first column below).

enter image description here

Box and lasso select tool I think are made for early adopters to make sure to have simple select tools like the would find to expect in other software packages (photoshop...)

Back in the days (<2.79) we didn't had "selection tools" and we just used shortcuts. Tweak tool mimic that situation. I made that my default tool.

$\endgroup$
3
  • $\begingroup$ i appreciate the response but this didnt work for me..i dont really have an answer but seems like i had a ridiculous amount of objects (>500K objects w/ 10-20verts and maybe 10 or so faces each) and things just started bugging out after a while lol $\endgroup$
    – Derek Eden
    Jan 31, 2021 at 2:01
  • $\begingroup$ Have you tried to delete some of the object just to see if it works with a simpler scene? $\endgroup$
    – Carlo
    Jan 31, 2021 at 11:38
  • $\begingroup$ It definitely works with a previous version of the file before I added more objects and works in every other blend file I have. $\endgroup$
    – Derek Eden
    Jan 31, 2021 at 16:20
0
$\begingroup$

I think you need to include the origin point (that little orange dot that can usually sit at the world origin) of the mesh in your selection. So you need to lasso select around the mesh and also its origin point.

$\endgroup$
0
$\begingroup$

Actually, I think, it's deffinitely question about selecting origins of meshes while using lasso. So, I've selected all meshes and chose in menu Object/Set Origin/Origin to geometry and then I can select by lasso.

New contributor
Andrej Maximov is a new contributor to this site. Take care in asking for clarification, commenting, and answering. Check out our Code of Conduct.
$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.