3
$\begingroup$

I'm trying out the texture layers in texture paint. I've got my base texture and then a completely transparent layer which I want to paint on. I can paint on the base layer no problem, but when I switch to the alpha layer the strokes have a weird black outline around them. Anyone know what's going on?

texture paint problem

$\endgroup$
10
  • $\begingroup$ mind uploading your .blend to pasteall.org/blend and posting the link here? $\endgroup$ – BlendingJake Nov 13 '14 at 16:39
  • $\begingroup$ how do I go about that? do I have to pack my textures? never done it before sorry $\endgroup$ – Lois Hunt Nov 13 '14 at 16:49
  • $\begingroup$ no problem. Yep, you should just be able to External Data > Pack All into .blend, you might have to have all the objects selected. I am not sure. Then you should just be able to upload it. $\endgroup$ – BlendingJake Nov 13 '14 at 17:30
  • $\begingroup$ I'm having trouble packing the file, it seems to be looking for an image that's no longer part of the blend. I only have one object with one material, with two textures attached. Soon as I figure it out I'll upload it. $\endgroup$ – Lois Hunt Nov 13 '14 at 17:56
  • $\begingroup$ Did you double check and make sure the images are saved to the hard drive and not just in Blender? This might be the issue, otherwise, just upload the .blend and the two images separately. The images can go here pasteall.org/pic $\endgroup$ – BlendingJake Nov 13 '14 at 18:37
1
$\begingroup$

The outline is caused by the Mix node not being exact enough because it is a low resolution, try creating an alpha layer with a resolution like 2048*2048 or 4096*4096, this should fix the problem.

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.