7
$\begingroup$

enter image description hereI am new to blender and I could use some help, i watched a lot of tutorials but I still can't paint an object, I click on the object but it doesn't add color. I enter on texture paint and all the stuff but when I try to add color it simply doesn't. What can i do?

$\endgroup$
  • $\begingroup$ Have you UV unwrapped your object? Could you add a screenshot of exactly what all the settings look like when you are trying to paint? $\endgroup$ – gandalf3 Aug 25 '14 at 20:55
  • $\begingroup$ Just added the photo. hope it helps. And yes i unwrapped it. $\endgroup$ – Vlad Ivanescu Aug 25 '14 at 21:27
  • $\begingroup$ You must create an image before you can paint. Click the new button at the bottom of the image editor. Also note that 2.69 is getting a bit old, the latest version is 2.71. $\endgroup$ – gandalf3 Aug 25 '14 at 21:28
  • $\begingroup$ Thanks for the help, it worked. I had the 2.71 but I thought it was it's fault, i will update it, thanks again for the help i can finally paint it. :) $\endgroup$ – Vlad Ivanescu Aug 25 '14 at 21:34
8
$\begingroup$

You must create an image first. Click the new button at the bottom of the image editor to create a new image.

Before you can paint you will also have to assign that image to the object.

Blender Internal

In BI select the image in the image editor while in edit mode, so that the UV map is displayed.

enter image description here

Cycles

In Cycles add a texture node to the object's material, and set it to the image you want to paint on. The selected texture node defines which texture node to use:

enter image description here

$\endgroup$
  • $\begingroup$ I'll mention also that in BI Texture Paint isn't supported for node materials. See this post for more info. Found this out today after some frustration. $\endgroup$ – Mentalist Apr 20 '16 at 13:42
0
$\begingroup$

If the brush default loaded under the Texture Paint Tool and Workspace tab is TexDraw, then the brush tries to paint with a texture. If no texture exists, it paints with a plain black square, which leaves no trace because the default color of the image texture is also black.

If that is the problem, you need to delete the texture. Then it doesn't use a texture to paint, but the plain circle of a normal brush. Then the brush strokes will show up fine.

The brush and texture sections of the menu

$\endgroup$
0
$\begingroup$

Beside the reason "no image" and "there is a Texture", deleting the Brush and create a new one solved the problem for me.

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.