2
$\begingroup$

I have been messing around with cloth simulations and linking cloth simulations into new scenes to render over a network of computers to help the rendering process go faster.

I ran into a few problems along the way though... Firstly my computer renders the cloth simulation animation just fine...but when I send it to render across the network it comes back looking like a cache of old renders took place.

For example: I place my character in a pose and bake the cloth simulation to the pose and render a still on my main machine and it comes out looking great. Then I render the same image on the network and it renders the cloth simulation but not according to what it was supposed to render as regarding the pose.

This is a test I did as a simple animation where the character is moved to the side. The picture samples below are of frames rendered on both my local computer and the network computers.

Rendered on Local Computer Rendered on Local Computer Rendered on Network Rendered on Network

I think its rendering the cloth simulation in the initial "T" pose a character is normally posed in before animation or reposing. Which means the simulation is still occurring just not in the desired pose.

I did a second test with a different character but with the same settings and this is what happened.

Rendered on Local Computer Rendered on Local Computer Rendered on Network Rendered on Network

The cloth simulation is not following the rig during animation or stills when rendered over the network...but I does follow the rig when it is just rendered on my main computer.

When I send a blend file across the network I make sure that all the linked libraries and other objects are packed and all my paths are relative, also I make it my habit to bake all physics before rendering. The blend file is always saved before its sent across the network as well.

There must be something I am not aware of in regards to rendering cloth simulations on a network that would be the key to solving this problem.

If anyone has any ideas on how to fix this, I would love to know.

Thank you.

$\endgroup$
5
+50
$\begingroup$

Under Cloth Cache, if you enable Disk Cache, blender will create a folder holding the cloth simulation data, without this no simulation data can be used while rendering. This cache folder needs to be copied to each computer that will be rendering.

The name of the folder should be the blend filename prefixed with blendcache_ and be in the same folder as the blend file.

cloth cache settings

$\endgroup$
  • $\begingroup$ Do I have to manually place the file on every computer on my network, or can I have a permanent link on each computer that tells each computer what file to look in? $\endgroup$ – Kaylee Jacobs Nov 28 '18 at 23:13
  • 1
    $\begingroup$ As the cloth cache is a fixed location next to the blend file, you can either make both the blend and cache available via a network filesystem, or copy the cache to each machine with the blend. Links from a cache on a network drive to a local copy of the blend might work, but if one is on the network why not both? $\endgroup$ – sambler Nov 29 '18 at 7:59

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.