0
$\begingroup$

I'm having hard times, figuring out why the rig behaves veirdly (intended to be 2d)

when i'm parenting the plane "wing" to the armature (with vertex groups), on armature rotation the outline of the mesh is not moving and the texture gets distorted, however it moves correctly.

If i export the model, (with animations) the result is the same, just without blurring, a wing is visible at the original position and a second wing is visible on top of that, with correct animation.

things that i checked, that may cause anomaly:

  • i only have 2 meshes and 2 bones without hidden children (see outliner, at the img)
  • bones are not scaled
  • objects on same layer
  • all transformation is applied to the meshes
  • origins are in same place
  • the 2 vertex groups both only contains the 4 vertices related to their planes
  • same result if meshes are joined (2vertex groups under same mesh)
  • looks like weight painting could cause similar effect, but when changing something the result getting worse (all vertices have max weight)

enter image description here

$\endgroup$
  • $\begingroup$ Uncheck "Deform" and see what happens. $\endgroup$ – LeoNas Sep 6 '18 at 20:25
  • $\begingroup$ when deform is disabled, only the bone moves, the plane stays stationary. $\endgroup$ – Tamás Katona Sep 7 '18 at 17:21
0
$\begingroup$

Finally (after 3 days of debugging)

Somehow my wing plane get extruded (i guess) so there was 2 planes on the exact same position, but the vertex group only moved the one behind the other.

| improve this answer | |
$\endgroup$
0
$\begingroup$

I think this will work properly:

Select the wing then the wing bone.

Now Ctrl + P .

Set parent to bone.

Now your plane (wing) won't deform.

See the image below:

enter image description here

| improve this answer | |
$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.